Implantaten in de bovenkaak worden geplaatst om bijvoorbeeld een kroon van de voortand of kunstgebit stevige houvast te geven. Het implantaat in de bovenkaak neemt als het ware de functies van de natuurlijke tandwortel over. Hierdoor blijft de kroon of het kunstgebit goed op zijn plaatst en zal het uiterlijk van uw gebit weer als nieuw zijn. Heeft u een of meerdere implantaten nodig bij de bovenkaak of wilt u hierover en kosteloos consult? Neem dan gerust contact met ons op!

Wat zijn implantaten in de bovenkaak

Implantaten zijn  kunstwortels gemaakt van titanium of een titanium legering. Titanium wordt gebruikt omdat het corrosie bestand ,sterk, en het enige metaal is waar bot direct tegen aan vormt. Een implantaat wordt in het kaakbot geschroefd, waarna het kaakbot zich tegen het implantaat aan vormt en zodoende het implantaat vastgroeit.

Het implantaat is een titanium schroef(je) tussen de 8mm en 14mm lang en ca. 3-5 mm dik. Het implantaat heeft een schroefdraad aan de buitenkant, waarmee het in het bot vastgrijpt. Het implantaat is deels hol, met aan de binnenkant eveneens een schroefdraad. Deze schroefdraad wordt gebruikt om met een ander schroefje de kroon op vast te zetten.

Houd er rekening mee dat een implantaat in de bovenkaak ongeveer 3 maanden vast moet groeien. Ondanks dat dit even duurt kunnen we in bepaalde gevallen direct al een noodkroon plaatsen op het implantaat. Dit is met name prettig als er een voortand vervangen moet worden door een implantaat. Dan zit er niet gedurende een langere tijd een ‘gat’ bij de voortanden zoals vroeger vaak het geval was.

Waarom MCS kiezen voor het zetten plaatsen van een implantaat in de bovenkaak

Bij Mondzorg Centrum Schortinghuis (MCS) werken we uitsluitend met hoogopgeleid en gespecialiseerd personeel. Er werken hier enkel Nederlands opgeleid en sprekende tandartsen en MKA-chirurgen.

Daarnaast streven wij er naar om een vooruitstrevende mondzorgkliniek te zijn en te blijven. Of u nou langskomt voor een implantaat in de bovenkaak of een andere behandeling, wij doen alles op wetenschappelijke basis. Dit doen wij door de meest state-of-art behandelingen te combineren met de nieuwste medische apparatuur.

Om onze behandeling voortdurend te blijven verbeteren werken wij ook samen met het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

De behandeling van het plaatsen van een of meerdere implantaten in de bovenkaak

Hieronder zullen we de behandeling van het plaatsen van een implantaat in de bovenkaak .een bovenkaakimplantaat stapsgewijs uitleggen. Wilt u het liever schematisch weergegeven bekijken? Bekijk dan onze bijgevoegde video, hierin leggen wij ook het gehele proces uit, aan de hand van animaties.

Voorbereiding

Ter voorbereiding op het daadwerkelijk plaatsen van een implantaat in de bovenkaak moeten we eerst röntgenfoto’s maken. Hierdoor kunnen wij de gehele situatie beter inschatten en u van de juiste behandeling voorzien. Soms moet er nog een CT scan gemaakt worden om een goed 3 dimensioneel beeld te krijgen van het botvolume.

De behandeling

De behandeling zal, afhankelijk van de soort ingreep tussen de 15 en 90 minuten duren. Het plaatsen van een implantaat zal gebeuren met plaatselijke verdoving. Hierbij is het de bedoeling dat u geen enkele vorm van pijn voelt tijdens de behandeling. Voelt u toch nog pijn? Dan zullen wij u zo nodig extra verdoving geven. Als voorbeeld ziet een immediaat implantaat behandeling er stapsgewijs als volgt uit:

Stap 1: De voortand(en) zullen voorzichtig verwijderd worden uit de bovenkaak.

Stap 2: Op de plek van de voortand zat is nu een holte ontstaan in de bovenkaak. Hierin wordt het implantaat geplaatst. Soms wordt er extra kunstbot aangebracht.

Stap 3:  De tijdelijke kroon kan direct op het implantaat geplaatst worden. Door dit te doen kan het tandvlees in de juiste positie genezen. Na 6 maanden kan de noodkroon vervangen worden door een definitieve kroon.

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Er zijn enkele bijwerkingen mogelijk na de behandeling:

  • Pijn in het behandelde gebied. Nadat de plaatselijke verdoving is uitgewerkt kunt u pijn rondom het nieuw geplaatste implantaat voelen. Om deze pijn wat te verzachten kunt u pijnstillers zoals paracetamol nemen.
  • Bloed, na de behandeling kan er nog wat bloed vrijkomen uit het behandelde gebied. Dit kan ook nog voorkomen de dag na de behandeling. Dit is volkomen normaal en zal vanzelf weer overgaan.
  • Geringe zwelling rondom het geopereerde gebied. Dit is normaal en zal na enkele dagen afnemen.

Enkele complicaties omtrent het plaatsen van een implantaat in de bovenkaak

Hoewel de risico’s rondom een implantaat plaatsen in de bovenkaak klein zijn, zijn er wel enkele complicaties mogelijk. Desondanks dat een implantaat goed is geplaatst kunnen de onderstaande 2 complicaties voorkomen:

  • Het kaakbeen en het implantaat hechten niet goed aan elkaar. Hierdoor kan het implantaat los gaan zitten in de bovenkaak. Dit gebeurt bij minder dan 3% van de gevallen. In dit geval is het noodzakelijk om het weer te verwijderen. Veelal kunnen we het daarna wel nogmaals behandelen. Indien u rookt is de kans dat het bot en het bovenkaakimplantaat niet goed hechten groter.

Ontsteking in het tandvlees rondom het implantaat. In uitzonderlijke gevallen kan het tandvlees zo dusdanig gaan ontsteken dat we het implantaat weer moeten verwijderen uit de bovenkaak. De kans hierop, bij goede verzorging van het implantaat, is nihil.

De kosten van een implantaat in de bovenkaak

De kosten van implantaten in de bovenkaak verschillen per soort behandeling. Om ervoor te zorgen dat u niet voor vervelende financiële verrassing komt te staan, brengen wij altijd de behandeling voor u in kaart, inclusief de kosten. Of deze kosten (deels) vergoed worden ligt aan de zorgverzekeraar en uw zorgverzekeringspakket.

Veel gestelde vragen

Heeft u vragen over het plaatsen van implantaten in de bovenkaak? Kijk dan eens naar de onderstaande vragen met antwoorden. Staat uw vraag er niet tussen of wilt u nog meer weten? Neem dan gerust contact met ons op. U kunt een terugbelverzoek indienen via ons contactformulier onder de pagina. Daarnaast kunt u ook telefonisch contact op nemen via 0591 245 577 of per e-mail via mailto:[email protected].

De kosten van implantaten in de bovenkaak zijn afhankelijk van uw huidige situatie, de hoeveelheid implantaten en of u een kroon, klikgebit of prothese nodig heeft. Wij maken voor u een behandelplan met daarbij ook de kosten van de behandeling. Meestal worden implantaat behandelingen niet vergoed door de basisverzekering bij uw zorgverzekeraar. Mocht u een aanvullende tandarts verzekering hebben, dan kunnen soms de kosten deels worden vergoed.

Allereerst willen wij graag aangeven dat u altijd contact met ons kan opnemen als u ergens vragen of zorgen over heeft. Wij helpen u graag, ook na de behandeling, met een goed herstel. Daarnaast zijn er enkele zaken waar u op moet letten. Krijgt u last van één van de onderstaande symptomen na het plaatsen van een implantaat in de bovenkaak, neem dan telefonisch contact met ons op.

  • De zwellingen worden na 4 à 5 dagen pijnlijker en ook erger
  • Bloedingen worden stoppen niet of worden na enkele dagen zelfs erger
  • U krijgt koorts hoger dan 39 graden celsius. Een lichte verhoging is normaal na een ingreep, echter is een verhoging vanaf 39 graden niet volkomen normaal.

Plan een gratis intake in